Csütörtök, július 26. – Zajlanak a dolgok!

Pezsegtünk ma is az Erdély Café-ban.  A mai előadások a helyi termékek turisztikai, környezetbarát és fenntartható értékesítésének lehetőségeit járták körbe a meghívottaink által bemutatott példákon keresztül.


Elsőként Gassner Wolfgang, a Hargita Megyei Turisztikai Szövetségek és Turisztikai Információs Irodák vezetői nevében a Székelyföldi virtuális útlevél projektet mutatta be. A székelyföldi vendéglátói egységekre vonatkozó informáciokból  összeálló adatbázis a széles közönség számára a mai naptól vált elérhetővé. Az okostelefonra kifejlesztett négynyelvű (magyar, román, angol, német) turisztikai szolgáltatás a desztináció hatékony kiválasztásában kívánja segíteni az itthoni és külföldi turistákat egyaránt.

A közönség részéről érkező vélemények a kezdeményezés pozitívumainak elismerése mellett kritikai szempontokat is megfogalmaztak. A virtuális szolgáltatás fokozottabb népszerűsítésének szükségességén és piacképességén kívül kérdésként vetődött fel az is, hogy a hasonló adatbázisok által lehetővé tett túltervezés visszaszorítja az utazáshoz  tartozó lényegi kalandvágyat.

Sándor Huba sajtkészítővel ízletes homorodalmási kézműves sajtokat kóstoltunk a délután folyamán. Kérdéseinkkel a sajtkészítés apró-cseprő fortélyai után kutakodtunk. Így tudtuk meg például, hogy  egy kiló sajt elkészítéséhez 10 liter tej szükséges,  valamint, hogy mitől lesz lyukacsos a sajt. Kiderült az is, hogy a sajtokat almási sósvízben érleli, és fával füstöli. A natúr sajtok mellett fűszereseket, dióval ízesítetteket is készít, de túrókrémnek és  joghurtnak is feldolgozza a tejet. A fiatal vállalkozó termékeit főleg a közeli piacokon (Csíkszereda, Udvarhely) találhatjuk meg.

Bándi Enikő, a csíkszeredai székhelyű Polgár-Társ Alapítvány képviselőjeként, a 2009 óta futó Transylvania Authentica programot ismertette. A környezetvédelem és közösségfejlesztés elveit kiemelten kezelő alapítvány a Transylvania Authentica védjegyet a hagyományos, minőségi, erdélyi és környezetbarát kritériumoknak megfelelő  helyi készítésű termékeknek ítéli oda. Eddig magánvállalkozói mézek, házi készítésű szörpök, mézespogácsa, kézműves termékek sorakoznak a kitüntetett listán.

A délutánt Jean-Paul Jaud Vigyázat ehető – a francia bioforradalom című filmje zárta. Ajánlom mindenkinek, aki legalább egyszer értetlenül olvasta valamelyik élelmiszer összetevőit. Azoknak, akik megbontrákoznak a több ezer kilométerről érkező gyümölcsökön, amik nálunk ugyanúgy megteremnek.

Közben szürkület lett Tusványoson. Az Erdély Café-ban felkapcsolták az éjjeli lámpákat. A színpadi koncert hangjai itt dübörögnek a sátorban is. Az éjszaka még hátra van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>