Kóstoltál már mangós kürtöskalácsot?

Ma nekem is kell majd egy előadást tartani. Tulajdonképpen csak egy fél előadás, de mégis elsápadok arra a gondolatra, hogy vajon készültem-e eleget például a tegnapi, kürtöskalácsokról szóló előadáshoz képest. Hantz Péter nem csak, hogy bemutatta a kürtöskalács történelmi, földrajzi és molekuláris fizikai aspektusairól szóló kutatását az Erdély Caféban, de külön erre a célra hozatott helyi kürtösöket Lengyelországból, Szlovákiából, Németországból, Svédországból, Ausztriából. Nem tudom, hogy jutalomnak szánta-e azoknak, akik végighallgatták a tudományos okfejtést, hogy a végén a kiállított példányokat meg is lehetett enni, de finomak voltak, az biztos. És érdekes tudni, hogy – ha nem is igazán olyanok, mint az igazi, eredeti székely kürtöskalács, de másfele is vannak hasonló finomságok, ahol hasonlóképpen büszkék rá. Eredetiségről beszélve, Hantz Péter egy világpremierre is meghívta az – egyébként igencsak népes, és újságírókban bővelkedő – hallgatóságot. Az előadás alatt sült ugyanis -live- néhány kísérleti különlegesség. Mangós kürtöskalács. Nádcukros kürtöskalács. Xilites kürtöskalács. Pityókás kürtöskalács. Almalisztes kürtöskalács. Rizslisztes kürtöskalács. Bár a procedúra a vártnál tovább tartott, mert az original kürtöskalácsok nem akartak megkelni, az élmény mindent vitt. Kedvencem a mangós. Savanykás.



Erős vár (lehet) a Góbé termék

Tulajdonképpen ma tudtam meg, hogy a Góbé termékcsalád megalkotását, az ötletet és a megvalósítást egy (ökumenikus) egyházi kezdeményezésnek köszönhetjük. Lám, lám, az egyházak közösségépítő szerepe a kapitalista piacon is ütőkártyának bizonyulhat.
A  mai előadásban talán – az én ízlésemnek – mégiscsak egy kicsit túl sok szó esett közösségről és kézfogásról. A magam részéről én egy kemény marketing-előadásra számítottam. Profitnövekedésre. Célközönségre. Üzleti tervre. A Góbé brand részleteire.
Helyette voltak bibliai jellegű idézetek (“Csak azok lettek nagyok akik meg tudták fogni egymás kezét”), és volt egy nagyon szép allegória arról, hogy néha a saját életünket elhasznált, elnyűtt ruhának érezhetjük. Ilyenkor juthatnak eszünkbe édesanyáink, nagymamáink, akik az elhasznált ruhákból, rongyokból új, gyönyőrűszép szőnyegeket szőttek. Ha találunk egy elég szép célt –  és az Elő Szövet Alapítvány kuratóriumának tagjai úgy gondolják, hogy ilyen az övék.
És tényleg van valami szívdobbantó erő abban, mikor valaki kiáll az (egyébként zsúfolásig tömött) sátor elé, és azt mondja: “Üdvözlöm Önöket 620 székelykeresztúr környéki tejtermelő gazda nevében.” Akik egyébként összefogtak, és megvették a Székelykeresztúron már egy éve nem működő tejfeldolgozó gyárat. Szívet melengető sikertörténet. Én is szívesen dolgoznék önkéntesként egy olyan szervezetnek, amely ilyen sikertörténeteket képes produkálni.
De ebben a mai előadásban mégis többször is eszembe jutott az a szó: whatever. Csak így, globálisan. Angolul. És azt gyanítom, hogy, legalábbis a harminc év alatti hallgatóság megnyeréséhez egy másfajta prezentáció lenne szükséges.
Rékának viszont tetszett.  Ez inkább az útindításról szólt – mondja. Aki a gazdasági konkrétumokra kíváncsi, nézzen utána, keresse fel az Élő Szövet tagjait, hiszen nyíltan ki lett jelentve, minden segítő kézre szükség van, érdeklődőket, önkénteseket szívesen fogadnak, ez egy közösségi ügy, bárki bekapcsolódhat…
Ámen.


Hét szó a gyógynövényekről avagy hogyan lehet a gyógynövények kapcsán (is) Erdély fantasztikusságáról beszélni

- Te, ez az előadás nem a gyógynövényekről kellett volna szóljon? -
kérdezem a mellettem ülő Kincsőt mikor már vagy öt perce zajlik Maczalik Ernő biológus előadása. Eddig ugyanis egy kedves és szenvedélyes, rajongói bevezetőt hallhattunk Erdély különlegességéről. Valakitől, aki igazán sokat járta itt a vidéket.
- És hogy mi köze mindehhez a gyógynövényeknek? – teszi fel a kérdést most már maga az előadó. Hát nyilván az, hogy itt a táj fantasztikusan gazdag gyógynövényekben. És ezután hallhattunk egy meglepő előadást a gyógynövények felhasználásának és kutatásának a történetéről. Néhány szó az előadásból:
  1. Canis merga
  2. Marcus Aurelianus császár háziorvosa
  3. Filibus
  4. Paracelsus
  5. Signatura – ezt az egyet megpróbálom reprodukálni, mert ez különösen tetszett: az a (történelmi…) elmélet, amely szerint a növény külleme, szine elárulja azt, hogy a növény mire jó. Például a dióbél, amely hasonlt. Az agyra. És tényleg, a dióolaj mai ismeretek szerint is késlelteti az érelmeszesedést, és ezáltal jó hatással van az agyműködésre.
  6. Drogéria
  7. Tinktúrák.
És végül, de egyáltalán nem utolsó sorban volt teakóstolás is. Azok számára akik lemaradtak, de szeretnék otthon reprodukálni a Maczalik Ernő által összeálltott teát, itt a recept:
citromfű
sárkányfő (ez errefelé kevéssé ismert)
borsmenta
és egy kis orbáncfű, a színéért.


Csütörtök reggel Tusványoson

Aki korán kel, aranyat lel, reménykedtem – és elindultam a tegnap este elveszett fülbevalóm keresésére. Ma reggel 9-kor.

Nem is emlékszem, hogy volt-e olyan Tusványos, ahol nem vesztettem el minimum egy fél pár fülbevalót. És megint, már most is, a második napon.
Reggel 9-kor végigsétálni a táboron már úgy önmagában is, alapvetően meghatározó élmény. Tiszta a pázsit, kevés az ember, testvérien ragyog a nap, mintha csak melegen gratulálna, hogy felkeltél. (A normál hétköznapokon mondjuk reggel fél 6-kor lehet az embernek ilyen érzése, de Tusványoson ez a dolog eltolódik pár órát: hajnalban még tele van a tábor.)
A fő sátorban néhány szervező már igazgatja a mikrofonokat, a Tilos kávézóban már ülnek páran. Szinte elcsábulok egy kávéra, csak ugye, a fülbevaló. Az Erdély Caféban még senki, csak a székek, asztalok,  szürreális rendben.
Ahogy vizslatva körbejárok, a csendes reggeli készülődésben hívogatóak a sátorokra kifeszített programok. Írtam is pár sms-t otthon maradtaknak, ez a ma ez érdekes! gyertek!
Legjobban mégis a Góbé termékes előadást várom 2-kor az Erdély Caféban. Böjte Csabát és Kató Bélát egy asztalnál megnézném, bármiről is legyen szó. De a Góbé termékek projektet az elmúlt évek egyik legpozitívabb, legvagányabb kezdeményezésének tartom. A beszélgetés köré szerveztem a napot, Szent Anna tavas kirándulás eltolva.
Ja, és megtaláltam a fülbevalót.
*A szerzők véleménye nem föltétlenül azonos a szervezőkével.
 

Tusványos közePÉN TEKervényes eszmecsere, Nektek!

A 22. Tusványos harmadik napján is érdekes előadásokat hallhattak az Erdély Café-ba betérők. Idén Tusványos a világ közepe, de a mi sátorunk közepe is jócskán megtelt a kastélyok sorsa iránt érdeklődő álmos és nem álmos érdeklődővel.  A mai délután témája  a Kastély Erdélyben cím alatt olyan beszélgetéseknek nyújtott teret, amelyek a történelmi Erdély kastélyainak jelenéről tájékoztattak a jövőre néző fenntarthatóságuk lehetőségeit mérlegelve. (szerk. megjegyzés: az alján van a vége)

Bővebben