Out of office: IX. Erdélytúra – honismereti biciklitúra Udvarhelyszéken

2013. augusztus 9-18. között ne keressetek, ne írjatok, ne hívjatok: Udvarhelyszéken vagyunk. Nem igaz, hogy nem dolgozunk – Udvarhelyszék kulturális és természeti értékeit látogatjuk, dokumentáljuk, előadásokat hallgatunk és biciklizünk – , csak nem vagyunk az irodában :) Hogy pontosan merre járunk, azt megtalálhatjátok alább. BővebbenErdély Café by night

Az Erdély Cafénak megvan mind a nappali, mind az esti törzsközönsége. A kettő részben fedi egymást, de nem teljesen. Egyrészt nap közben az alap-táborozók vannak itt. Akik hátradőlnek, és info-szórakoznak. Este itt vannak azok is, akik nap közben a környéken dolgoztak. Este pedig – találkozni akarnak. Ma péntek este van, érthető, hogy sokan vagyunk. Ma még az eső is besegített. Lényeg, hogy a sátor tele van. 11-kor vagy 2-kor – a.m. és p.m. egyaránt. Sok jó ember, jó helyen.

Nappal jó hely, mert sok az érdekes előadás és beszélgetés (ma például itt volt Novák Ede, és volt itt angol előadás is egy Romániában önkénteskedő lengyel EVS önkéntestől). Este jó hely, mert a sátorban van a Wunder Bar. Jó hely, mert jók a szomszédok is: a Bertis a következő sátorban süti a miccseit, és át lehet hozni. A másik oldalon egy sörsátor. És a színpad is kellemes közelségben. Épp annyira, hogy hallgatni lehet a zenét, s az ember néha felpattanhat, hogy egyet-egyet táncoljon.

 Kóstoltál már mangós kürtöskalácsot?

Ma nekem is kell majd egy előadást tartani. Tulajdonképpen csak egy fél előadás, de mégis elsápadok arra a gondolatra, hogy vajon készültem-e eleget például a tegnapi, kürtöskalácsokról szóló előadáshoz képest. Hantz Péter nem csak, hogy bemutatta a kürtöskalács történelmi, földrajzi és molekuláris fizikai aspektusairól szóló kutatását az Erdély Caféban, de külön erre a célra hozatott helyi kürtösöket Lengyelországból, Szlovákiából, Németországból, Svédországból, Ausztriából. Nem tudom, hogy jutalomnak szánta-e azoknak, akik végighallgatták a tudományos okfejtést, hogy a végén a kiállított példányokat meg is lehetett enni, de finomak voltak, az biztos. És érdekes tudni, hogy – ha nem is igazán olyanok, mint az igazi, eredeti székely kürtöskalács, de másfele is vannak hasonló finomságok, ahol hasonlóképpen büszkék rá. Eredetiségről beszélve, Hantz Péter egy világpremierre is meghívta az – egyébként igencsak népes, és újságírókban bővelkedő – hallgatóságot. Az előadás alatt sült ugyanis -live- néhány kísérleti különlegesség. Mangós kürtöskalács. Nádcukros kürtöskalács. Xilites kürtöskalács. Pityókás kürtöskalács. Almalisztes kürtöskalács. Rizslisztes kürtöskalács. Bár a procedúra a vártnál tovább tartott, mert az original kürtöskalácsok nem akartak megkelni, az élmény mindent vitt. Kedvencem a mangós. Savanykás.